vizita maresal

Mareșalul Senatului Republicii Polone a vizitat USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 26.01.2023

vizita maresal Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a fost onorată de vizita Excelenței Sale dl Tomasz Grodzki, Mareșal al Senatului Republicii Polone, însoțit de câțiva senatori și de către dl Grzegorz Opalinski, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova.

Înalții oaspeți au avut o întrevedere cu reprezentanți ai echipei administrative, în cadrul căreia prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, a prezentat o succintă informație despre Universitate și parteneriatele cu instituții de profil din Polonia, fiind abordate aspecte privind fortificarea relațiilor de colaborare pe segmentul învățământului superior medical și al cercetării în domeniul sănătății și medicinei, în contextul integrării în sistemul educațional european.

olga cernetchiPotrivit prim-prorectorului, universitatea noastră are încheiate acorduri de cooperare cu Universitatea de Ştiinţe ale Vieții din Varșovia, Universitatea de Ştiinţe Medicale și Centrul de Pulmonologie și Chirurgie Toracică Wielkopolska din Poznan, Universitatea de Medicină și Spitalul Clinic al Universităţii Maria Skladowska-Curie din Bialystok. În cadrul acestor acorduri au loc vizite comune de documentare, informare și schimb de experiență între angajații universitățiilor și cei de la instituțiile partenere la: centrele de simulare în stomatologie, cele farmaceutice, biblioteci, școlile de sănătate publică, campusurile studențești etc. „Programele de mobilitate pentru cadrele didactice și studenți au contribuit la fortificarea capacităților beneficiarilor în domeniile lor de specialitate, precum și la stabilirea noilor parteneriate cu alți specialiști de profil și participarea în proiecte de interes comun”, a punctat profesorul Cernețchi.

Un alt program ce se bucură de popularitate și interes din partea studenților este stagiul practic de vară de două săptămâni, organizat anual pentru 10-12 studenţi de la facultăţile de Medicină, Stomatologie şi Farmacie în instituțiile partenere, începând cu anul 2007.

În luna noiembrie 2022, Ministerul Educației și Cercetării al Poloniei în parteneriat cu Punctele Naționale de Contact în Sanatate au organizat în Varșovia  evenimentul HORIZON4Poland. Scopul evenimentului a fost de a spori potențialul de cooperare între instituțiile academice în crearea parteneriatelor și a solicita granturi în cadrul programului Orizont Europa. Angajații Centrului de suport al proiectelor din cadrul universității noastre au participat la acest eveniment în scopul scrierii și depunerii proiectelor comune de cercetare. Urmare a acestui eveniment au fost stabilite relații de colaborare cu Universitatea de Medicină din Lodz și cu Centrul polonez pentru dezvoltare tehnologică.    

maresalul polonezLa rândul său, E.S. Mareșalul Tomasz Grodzki și-a exprimat surprinderea pentru activitatea multilaterală, infrastructura și baza tehnico-materială și informațională dezvoltată a universității noastre și în semn de apreciere a oferit Medalia Senatului Republicii Polone. Totodată, Excelența Sa a făcut o paralelă că atât Polonia, cât și Republica Moldova se confruntă cu probleme similare în domeniul sistemului de sănătate – finanțare insuficientă, criza de cadre medicale, emigrarea tinerilor specialiști etc. „Acest fapt, însă, nu ne scutește de obligația de a lucra mai mult și, astfel, să contribuim, cu eforturi comune, la soluționarea deficiențelor din sistem și la îmbunătățirea funcționării acestuia, în beneficiul oamenilor”, a declarat mareșalul Senatului polonez. 

La întâlnire au mai participat: Stanislav Groppa, prorector pentru cercetare, Valeriu Revenco, prorector pentru activitate clinică și rezidențiat, Victoria Craveț, prorector pentru activitate economico-financiară, secretarul științific al Senatului universitar și decanii facultăților de Medicină nr. 1, Medicină nr. 2 și de Farmacie.

lectie publicăMareșalul Tomasz Grodzki a susținut o lecție publică pentru studenți, medici rezidenți și cadre științifico-didactice. Lecția despre pace și democrație a fost motivațională și încurajatoare pentru tineri – de a se identifica cu țara care i-a educat și i-a format ca specialiști, și de a contribui la dezvoltarea unei societăți organizate pe principiile democrației și de edificare a clasei intelectuale ale acesteia. Mesajul a fost adresat și tinerilor care își fac studiile peste hotarele țării noastre, aceștia fiind îndemnați să revină la patrie și să-și dezvolte potențialul în Moldova – „limita fiind doar cerul”.

Evenimentul de la USMF „Nicolae Testemițanu” se înscrie în agenda vizitei oficiale întreprinse de către Mareșalul Senatului Republicii Polone la Chișinău, în data de  24 și 25 ianuarie curent.

Tomasz Grodzki este chirurg de profesie, profesor și doctor habilitat în științe medicale. În anul 2011, sub conducerea Domniei Sale, o echipă de medici din cadrul Departamentului de Chirurgie Toracică și Transplant al Universității de Medicină Pomeranian din orașul Szczecin a realizat cu succes primul transplant pulmonar. În același an, Președintele Republicii Polone Bronisław Komorowski i-a conferit titlul de profesor în științe medicale.

Pe parcursul carierei sale medicale, a ocupat funcții importante de conducere  a  Societății Europene a Chirurgilor Toracici (2003-2004); în 2004 a devenit primul cetățean polonez, membru al Asociației Americane pentru Chirurgie Toracică – cea mai prestigioasă societate de chirurgie toracică din lume; președinte al Societății poloneze a chirurgilor cardiotoracici (2016-2018). 

Cariera politică a început în orașul de baștină Szczecin, fiind ales consilier orășenesc timp de 3 mandate. În anul 2015, a devenit senator din partea partidului Platforma Civică. Ca rezultat al alegerilor din octombrie 2019, dl Grodzki a fost reales în funcția de senator din partea Coaliției Civice de stânga.

La 12 noiembrie 2019, Tomasz Grodzki a fost ales Mareșal al Senatului Republicii Polone din partea coaliției de opoziție, Coaliția Civică cu 52 de voturi din 100, care este alcătuită din membri ai partidului Platforma Civică, Partidul Popular Polonez și Alianța Stânga Democrată.

Galerie FOTO: Întrevederea cu reprezentanți ai echipei administrative

Galerie FOTO: Lecția publică

 

vizita maresal
vizita maresal
vizita maresal
vizita maresal
usmf
Mareșalul Senatului Republicii Polone
Tomasz Grodzki
parteneriat moldo-polon
relaţii de colaborare
Polonia

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii