Lansarea proiectului educațional „Copilul în risc: educație, supraveghere și colaborare”
- vizualizări: 200
În Republica Moldova, prevalența cazurilor de anemie, boli digestive și întârzieri în dezvoltarea fizică și cognitivă la copii este în creștere, acest fapt fiind influențat de factori socio-economici, alimentație nesănătoasă și acces limitat la servicii specializate. Identificarea timpurie a factorilor de risc în dezvoltarea copiilor reprezintă una dintre principalele provocări pentru sistemul de sănătate, având un impact semnificativ asupra calității vieții și viitorul acestora. De asemenea, semnele timpurii de imunodeficiență și febră recurentă sunt adesea subdiagnosticate, ceea ce întârzie intervenția rapidă și amplifică riscul complicațiilor. Este esențial ca medicii de familie și pediatrii să fie instruiți în recunoașterea acestor factori de risc, să utilizeze instrumente de monitorizare eficiente și să asigure transferul cazurilor recurente către specialiști.
În acest context, Departamentul Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în comun cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova și Centrul Științifico-Tehnologic de Instruire în Pediatrie vor implementa proiectul educațional „Copilul în Risc: Educație, Supraveghere și Colaborare” (CRESC), în perioada ianuarie-decembrie 2025.
Profesorul universitar Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie, a menționat că acest proiect vizează o abordare integrată a sănătății copilului, cu accent pe educație, prevenție și colaborare interdisciplinară. „Prin implementarea activităților propuse vor fi îmbunătățite competențele profesioniștilor din sănătate și se va crea un cadru favorabil pentru reducerea riscurilor legate de bolile pediatrice în Republica Moldova”, a accentuat Ninel Revenco.
Astfel printre obiectivele proiectului sunt organizarea de instruiri (ateliere de lucru, workshopuri, conferințe) pentru medici de familie și pediatri privind identificarea factorilor de risc; dezvoltarea instrumentelor practice și actualizate pentru urmărirea evoluției stării de sănătate a copiilor, conform standardelor internaționale; îmbunătățirea procesului de referire către specialiști, prin utilizarea algoritmilor clinici și a rețelelor de colaborare interdisciplinară; creșterea nivelului de conștientizare în rândul părinților, profesorilor și tutorilor despre semnele de avertizare ale întârzierilor de dezvoltare și importanța intervenției timpurii în copilărie; organizarea de campanii de informare în școli și comunități pentru promovarea sănătății copilului și a unei dezvoltări armonioase; elaborarea materialelor educative accesibile familiilor, inclusiv ghiduri și fișe de automonitorizare, pentru a sprijini identificarea și gestionarea factorilor de risc în mediul casnic; promovarea unui rol activ al copilului în procesul de prevenție și sănătate prin ateliere și activități adaptate vârstei acestora.
În baza proiectului, începând cu luna februarie curent, lunar va fi organizat câte un workshop tematic, iar în luna noiembrie va avea loc o conferință științifică. Subiectele de bază ce vor fi abordate în cadrul activităților de instruire sunt: dezvoltarea fizică a copiilor și probleme de creștere, tulburări de neuro-dezvoltare la copii, anemia la copii, imunodeficiența în practica pediatrică, probleme digestive la copii și febra recurentă la copii.
Printre beneficiarii proiectului vor fi medici de familie, pediatri, asistente medicale și societatea în general: copii, familii, comunitate (grădiniță, școală).
Primul workshop în cadrul proiectului CRESC se va desfășura pe data de 22 februarie cu genericul „Dezvoltarea fizică a copiilor: de la teorie la practică”. Participanții se pot înscrie la manifestare accesând linkul: https://forms.gle/F5ppSbCJwmoHrXyS8.
Mai multe detalii găsiți în Agendă.
Evenimentele organizate în cadrul acestui proiect se înscriu în șirul manifestărilor dedicate celei de-a 80-a aniversări de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”.
Menționăm că în anul 2024, USMF „Nicolae Testemițanu” a lansat un nou program de studii superioare de master de profesionalizare Intervenție timpurie în copilărie, ce are ca scop formarea profesioniștilor competenți în acest domeniu, pentru a consolida capacitatea sistemului de asistență acordată familiei și copiilor cu tulburări de dezvoltare și dizabilitate, în cadrul serviciilor de intervenție timpurie.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii