Conferință internațională dedicată academicienei Natalia Gheorghiu – ilustru chirurg pediatru
- 165 просмотров
Medici pediatri, chirurgi, cercetători științifici, studenți-doctoranzi, medici rezidenți, studenți, directori ai instituțiilor medicale, precum și invitați din România și Ucraina au participat la o conferință consacrată academicienei Natalia Gheorghiu – fondatoarea școlii de chirurgie pediatrică, cu prilejul consemnării a 110 ani de la naștere. Conferința cu genericul „Anomaliile congenitale și afecțiunile chirurgicale la copii. Probleme. Perspective” s-a desfășurat în zilele de 29 și 30 noiembrie 2024, în incinta Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).
Manifestarea științifică a fost inaugurată de către președintele AȘM, Ion Tighineanu, care a subliniat importanța desfășurării acestui forum științific, ediția a doua, pentru comunitatea medicilor pediatri din țară și de peste hotare, și a punctat câteva repere din biografia Nataliei Gheorghiu, cel mai important fiind crearea Catedrei și a Centrului Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică ce-i poartă în prezent numele. „Natalia Gheorghiu este o legendă a chirurgiei pediatrice din Republica Moldova, un model demn de urmat, care a creat servicii, catedre, are în palmares un număr impresionant de discipoli, sub conducerea sa au fost susținute zeci de teze de doctor și doctor habilitat, prin toate aceste realizări contribuind la dezvoltarea științei, ce constituie o creație, iar creația rămâne în beneficiul oamenilor. Ne bucură faptul că discipolii ei asigură continuitatea și duc această torță mai departe, cu demnitate”, a subliniat academicianul.
Cea mai consecventă dintre discipolii Nataliei Gheorghiu, academiciana Eva Gudumac, profesor universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” a USMF „Nicolae Testemițanu”, a exprimat recunoștință colegilor de echipă pentru sustenabilitatea reformelor în chirurgia pediatrică inițiate de mentorul său, a valorilor și a devotamentului față de profesie. „Natalia Gheorghiu ne-a pus bisturiul în mână și ne-a învățat medicină, a creat un centru de chirurgie, iar noi trebuie să-i asigurăm continuitatea. Apreciem contribuția dumneavoastră la prosperarea națiunii și la sănătatea copiilor, în pofida tuturor greutăților întâmpinate. Fără medici nu există sănătate, nu există economie, nu există viață”, a subliniat academiciana Eva Gudumac.
La rândul său, Sebastian Ionescu, academician al Academiei Române, Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei, profesor universitar la Disciplina de chirurgie și ortopedie pediatrică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, și-a exprimat admirația pentru dimensiunea și unitatea științifică a evenimentului, ce a întrunit specialiști de o înaltă ținută academică din mai multe țări. „Mă bucur că această manifestare se perpetuează ani și ani de zile. Recunoștința este un semn de prețuire a celor care ne-au condus primii pași pe calea a ceea ce noi iubim mult – chirurgia pediatrică sau pediatria. Rezultatele în afecțiunile congenitale și cele dobândite ale copiilor reprezintă succesul unei echipe întregi, iar eu sunt onorat să particip la această continuitate”, a precizat prof. Ionescu.
Cu un cuvânt de salut a venit și Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului, care a vorbit despre potențialul centrelor de chirurgie pediatrică moștenite de la Natalia Gheorghiu în dezvoltarea tinerilor specialiști. În opinia sa, Natalia Gheorghiu este un pionier al chirurgiei pediatrice în țara noastră, care a întreprins numeroase acțiuni pentru dezvoltarea acestei ramuri a medicinei autohtone.
În final, în semn de apreciere a abilităților științifico-practice, a calităților manageriale remarcabile, pregătirea cadrelor de înaltă calificare și promovarea științei în plan național și internațional, câțiva reprezentanți ai USMF „Nicolae Testemițanu” au fost apreciați cu distincții din partea AȘM: Petru Moroz, profesor consultant, Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, USMF „Nicolae Testemițanu” – medalia Dimitrie Cantemir; Boris Curajos, profesor consultant, și Vera Dzero, conferențiar universitar, Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” – medalia Nicolae Milescu-Spătaru; Lucia Mazur-Nicorici, profesor universitar la Disciplina de cardiologie, Igor Ambros, cercetător științific în Laboratorul de infecții chirurgicale la copii, Lidia Grosu, asistent universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” – diploma „Meritul Academic”.
În cadrul forumului științific au fost abordate subiecte actuale în domeniul sănătății copilului, precum malformațiile congenitale la copii, inovații în chirurgia pediatrică și alte noutăți relevante privind acordarea asistenței medicale micilor pacienți.
Evenimentul a fost precedat de un workshop privind dezvoltarea abilităților în acordarea primului ajutor, organizat de reprezentanții Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, care au prezentat tehnici esențiale pentru intervențiile de urgență atât la copii, cât și la adulți, iar participanții au avut oportunitatea să pună întrebări și să clarifice diverse aspecte legate de situații de urgență.
În contextul manifestării a fost organizată o expoziție de lucrări științifice cu lucrări de autor, brevete de invenție și autoreferate din chirurgia pediatrică, fotografii și lucruri personale ale Nataliei Gheorghiu, precum halatul sau alte atribute profesionale.
Pe parcursul desfășurării lucrărilor conferinței, reprezentanții Laboratorului de endocrinologie a USMF „Nicolae Testemițanu” au verificat indicii la glicemie doritorilor.
Conferința a fost organizată de Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” a USMF „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, AȘM, Centrul Naţional Științifico-Practic Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu” și Institutul Mamei și Copilului.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii