Asistența paliativă: abordări contemporane și perspective

Published: 28.06.2017
Free

Miercuri, 28 iunie curent, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova se va desfășura Conferința de închidere a proiectului Fortificarea capacităților de instruire în asistența paliativă, finanțat de Fundația Soros-Moldova.

Conferința Asistența paliativă: abordări contemporane și perspective va întruni specialiști notorii în asistența paliativă din România și din țara noastră. Printre invitații speciali se numără Ruxanda Glavan, ministrul sănătății, Liliana Gherman, director al Departamentului de Sănătate Publică, Fundația Soros-Moldova, conf. univ. Rodica Gramma, asistent de proiect, prof. Beatrice Ioan, președintele Comitetului de Bioetică al Consiliului Europei, Valerian Isac, director executiv, Fundația Angelus Moldova, Vladmir Pogoneț, responsabil de Serviciul de Asistență Paliativă, Institutul Oncologic din Moldova, Vladimir Poroch, şef de lucrări în cadrul Disciplinei Îngrijiri Paliative, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, medic-şef, Compartimentul Îngrijiri Paliative, Institutul Regional de Oncologie din Iași, Andrei Romancenco, director al Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală și Galina Buta, conf. univ., Catedra de medicină de familie a USMF „Nicolae Testemițanu”.

Pe parcursul manifestării participanții își vor fortifica capacitățile pentru dezvoltarea și aplicarea unor îngrijiri adecvate și corecte pacienților aflați în stări terminale. În cadrul forumului vor fi abordate mai multe subiecte, precum: Asistența paliativă în Republica Moldova: provocări și realizări, Protejarea demnității pacientului muribund: abordări legale și etice la nivel internațional, Managementul durerii în paliație: întrebări actuale ale sistemului de sănătate din Republica Moldova, Instruirea prin simulare a abilităților necesare în asistența pacientului aflat în paliație, Asistența paliativă în practica medicului de familie ș.a.

Evenimentul se va desfășura cu începere de la ora 13:00, în Sala Senatului a USMF „Nicolae Testemițanu”, Blocul didactic central (bd. Ştefan cel Mare și Sfânt, 165).

 

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii